Milly Betten, ’10 Pascal’

Milly Betten, '10 Pascal'

Milly Betten, ’10 Pascal’, 1.00 x 1.20 m, olieverf op doek, 2002. Particuliere collectie.

Over de serie ‘Pascal’

Pascal, symbool Pa, eenheid van druk, 1 Pa = 1 N/m²

11 schilderijen gemaakt in 2001. Diverse formaten zowel vierkant als liggend. Boven en onderin een rechthoekig blokje met ertussen horizontale banen.

Een vloeistof staat onder druk dit wordt uitgedrukt in een Pascal waarde. Op de schilderijen is een middelste baan te zien die de ene keer gevuld is met zwevende verftoetsen en op andere schilderijen met transparante kleurovergangen. Deze middelste baan is van een heel andere aanwezigheid dan de rest van het schilderij, het is alsof er wordt in of uitgezoomd op iets…

De serie is begonnen met 4 kleine vierkanten boven elkaar (35 x 35 cm) waarbij telkens de kleur in het bovenliggende schilderij weer de begin kleur was van het daaronder liggende vlak. Deze waren nog te zien op Art Twente te Hengelo samen met de serie Onder de Els.

Ook weer schilderijen opgebouwd in 1 kleurstelling als blauw of uit alleen maar met rode tinten (eerder b.v. ook in serie Amplitude).

De serie Pascal is nooit ergens in zijn geheel tentoongesteld en voor een groot gedeelte vrij snel verkocht. Ik vind het beter om in het vervolg toch een presentatie te houden van elke serie omdat het voor mij een belangrijke afsluiter is. Ik zie dan zelf het werk nog een keer in een andere omgeving/context en dit werkt voor mij vaak heel verhelderend en inspirerend om met een volgende serie aan de gang te gaan (al is het maar een presentatie in het eigen atelier tijdens een atelierroute).