Milly Betten, ‘Achteruitkijkspiegel’

Milly Betten, 'Achteruitkijkspiegel'

Milly Betten, ‘Achteruitkijkspiegel’, drieluik, 1.50 x 1.80 m, olieverf op doek, 1998. Collectie Hanzehogeschool.

Over de serie ‘Achteruitkijkspiegel’

Deze serie is in 1998 gemaakt op de Vervolgopleiding Schilderen aan het Frank Mohr Instituut. Het drieluik van de afbeelding is gemaakt als eindexamenwerk. De serie bestond verder uit een aantal kleinere vierkante studies. Alle werken zijn gemaakt met de mengvormen van drie kleuren olieverf, Vandijck bruin, Phtalo blauw en vleeskleur roze.

De serie is ontstaan vanuit foto’s die ik gemaakt had van het landschap samen met de achteruitkijkspiegel van mijn auto met daarin ook weer het landschap. Het ging mij in die foto’s o.a. om de verspringende horizon in de spiegel t.o.v. de achtergrond en ook om het contrast in kleur van bijvoorbeeld een donkere lucht voor en achteruit schijnt nog de zon.

Vertaald naar schilderijen werd dit in het midden geplaatste afgeronde vorm waarin de horizontale lijnen en kleurstellingen los stonden van de omgeving dus een beeld in een beeld. Het heeft mij verbaasd dat met deze eenvoudige beeldopbouw en het gebruik van maar drie begin kleuren er toch zo verschillende werken ontstonden. Het ene schilderij is bijna een kopje op een tafel het andere een soort raam of patrijspoort waar je doorheen kijkt in de diepte en de laatste een soort lens of waterdruppel die zich juist voor het geschilderde bevindt.

Het drieluik was te zien op de tentoonstelling ‘TGV’ in het CBK te Groningen in 1998.