Milly Betten, ‘Ruilverkaveling 2’

Milly Betten, 'Ruilverkaveling 2'

Milly Betten, ‘Ruilverkaveling 2’, 1.00 x 1.20 m, olieverf op doek, 2003

Over de serie ‘Ruilverkaveling’

Ruilverkaveling, de samenvoeging en stelselmatige herindeling van gronden die aan diverse eigenaars toebehoren, om aldus een doelmatiger landbouw mogelijk te maken. Sinds 1985 geregeld door de Landinrichtingswet.

17 schilderijen gemaakt in 2003-2004. Liggend formaat van 1 x 1.20 m en kleinere vierkante, verder een grote staande van 150 x 175 cm. In alle gevallen is het schilderij precies verticaal door de helft gedeeld. De twee helften zijn opgedeeld in verschillende horizontale vlakken waarbij sommige stukken op beide zijden voorkomen en andere alleen aan 1 kant.

Het hoeft niet alleen makkelijk te zijn als zoete broodjes.

Het zijn vrij gecompliceerde schilderijen altijd is er wel een evenwicht maar ook de disharmonie van de verschillende manieren van schilderen speelt een grote rol. Je ogen blijven heen en weer bewegen van links naar rechts van boven naar beneden. In het grote werk is nog de meeste rust te vinden omdat daar vooral de transparante vlakken door hun omvang een rustpunt en adempauze betekenen.

Tijdens het werken aan deze serie meegedaan met “Boven de bank” een opdracht van het CBK Fryslân aan 12 kunstenaars om iets te maken voor een lid van de kunstuitleen deze blind-date was voor mij een gelegenheid om na te denken over de bestemming van mijn schilderijen boven de bank bij mensen thuis. Mijn kunst wil natuurlijk aanwezig zijn in een ruimte maar moet de huiskamer ook weer niet overschreeuwen, dus een geluid maken dat samenvalt met zijn omgeving maar tegelijk ook zichzelf is. Binnen de serie ruilverkaveling ontstonden 2 camouflage schilderijen en daarnaast nog een serie kruisen op camouflage stoffen.

De serie Ruilverkaveling is tentoongesteld in het voorjaar van 2004 in galerie Albion Putti te Groningen aangevuld met werk van Egbert J. Bos en Lucas Klein.