Milly Betten, ‘Stereoscopie 19’

Milly Betten, 'Stereoscopie 19'

Milly Betten, ‘Stereoscopie 19’, 55 x 55 cm, olieverf op doek, 2002. Particuliere collectie

Over de serie ‘Stereoscopie’

Stereoscopie is het gegeven dat je met je ene oog net een ander beeld op het netvlies ontvangt dan met het andere oog waardoor het mogelijk wordt om ruimtelijk te zien.

19 schilderijen gemaakt in 2002, laatste serie die gemaakt is in Schouwerzijl. Vierkante schilderijen horizontaal precies in tweeën gedeeld. Maten variëren van 55 x 55 cm tot 1 x 1 meter.

Pasteus geschilderde stukken op het bovenste deel en transparante banen aan de onderkant. Ontstaan vanuit de vorige serie Pascal. In deze serie bevonden zich tussen twee blokken òf een transparante baan òf een baan met veel pasteuze verfstreken. Ik vond het raar werken om telkens voor een van de twee te moeten kiezen, daarom een confrontatie van deze twee manieren van schilderen op 1 doek in twee gelijke helften.

Het pasteuze schilderen was soms helemaal 1 kleur horizontaal getrokken, soms toetsen op een zachte achtergrond en soms helemaal dicht geschilderd met veelkleurige toetsen. Het zware schilderen houdt de onderkant tegen om van het doek weg te zweven. Het gekke is dat als je ze onderste boven bekijkt er een heel figuratief beeld ontstaat dat de neiging heeft helemaal uit elkaar te vallen en veel minder spannend is.

Het eerste doek van de serie was voor de jubileum tentoonstelling en catalogus van galerie Albion Putti te Groningen. De rest van de serie is tentoongesteld in galerie Albion Putti in het najaar van 2002 samen met beelden van Michiel Johannes Jansen.