Milly Betten, ‘Water’

Milly Betten, 'Water'

Milly Betten, ‘Water’, 1 x 1m, olieverf op doek, 2000. Particuliere collectie.

Over de serie ‘Water’

Hoe schilder je water?

12 schilderijen gemaakt in 2000, met allemaal verschillende titels met het woord water erin.

De waterserie is ontstaan als vervolg op de voorgaande serie Amplitude, waarbij het steeds meer ging over een golf. Als je een golf wilt schilderen hoe doe je dat dan? Veel foto’s gemaakt van water maar zelfs dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

De waterpartijen die ook wel lucht zouden kunnen verbeelden vind ik het meest interessant. Eigenlijk net als de onzekerheid die ontstaat bij de stapelingen van de horizontale banen waarbij je niet meer kunt zeggen waar de aarde ophoudt en de lucht begint ondanks de strakke lijnen.

De meeste schilderijen zijn vierkanten van 1 x 1 meter opgebouwd met horizontale banen rondom een vlak met “water”.Zeer pasteuze verf streken verbeelden een woeste watervlakte.

Tijdens het werken aan deze serie mijn gedachten laten gaan of dat nou wel zo nodig is, het werken met een beeld in een beeld….Is alleen die heftige pasteuze geschilderde waterpartij als schilderij niet genoeg? Dus dit uitgeprobeerd maar het was voor mij een niet bevredigend eind resultaat. Ik mis dan de contrastwerking tussen de verschillende manieren van schilderen en de rustpunten voor het oog.

Ook weer eens een groot formaat gemaakt van 175 x 225 cm.

De serie is tentoongesteld in eind 2000/ begin 2001 in galerie Albion Putti te Groningen samen met objecten en sieraden van Chris Ros.