Over de serie ‘Grasmat’

Milly Betten, 'Grasmat 21'Voorjaar 2004, zittend in mijn tuin, stilte zoekend.

10 Kleine plaatjes (24 x 30 cm) vullen met banen van gras in groene olieverf. Gefascineerd door de mogelijkheden van het onderwerp wordt het een serie van 31 werken.

Gras kan bloeien, je kunt het maaien, je kan erop spelen.

Heel belangrijk in deze serie is de introductie van encaustiek. Deze techniek van gesmolten bijenwas met pigmenten had al jaren mijn interesse en het werkt goed voor mij zeker in combinatie met de olieverf. De huid van de was is zo mooi stil en diep.

Doorat deze serie na de eerst kartonnen plaatjes op hout verder gaan en ik deze weer bevestig op een dikke houten “bakjes” ontstaan er een soort objecten aan de muur. De zijkanten zijn beschilderd met een zeer donkergroene hoogglanslak en zijn 7,5 cm dik.

Er zijn in deze serie twee staande formaten 24 x 30 cm (x7,5) en 35 x 40 cm (x7,5). Allen zijn opgedeeld in drie horizontale vlakken. Binnen deze serie zijn drie technieken vertegenwoordigd; olieverf, encaustiek en sommige vlakken zijn geschilderd met lakverf in door elkaar lopende kleuren.

De serie is tentoongesteld in de Infirmerie te Leeuwarden eind 2004 begin 2005. Daarna in afgeslankte vorm in galerie Albion Putti te Groningen en galerie Krijger + Katwijk te Amsterdam.